Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Сладкиши»Крем Пита»Бугаца с орехи и бадеми

Бугаца с орехи и бадеми

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k17k12
Бугаца с орехи и бадеми
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 8
16/08/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
12
"Истинско сладко вълшебство е тази крем пита с орехи и бадеми"

Необходими Продукти

  • кори за баница - 270 г (12 бр. фини кори)
  • масло - 120 г
  • орехи - 100 г
  • филирани бадеми - 3 - 4 с.л.
  • мед - 1 с.л.
  • захар - 1 - 2 с.л.
  • За крем
  • прясно мляко - 700 мл.
  • яйца - 2 бр.
  • жълтък - 1 бр.
  • захар - 125 г
  • нишесте - 90 г царевично, натурално
  • ванилия - 3 бр. прахчета (2 г всяко)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Пригответе крем за бугацата, като загреете млякото на умерен огън. Разбийте яйцата и жълтъка със захарта, нишестето и ванилията. Ако яйцата ви са малки сложете и още един жълтък.

Сипете тази смес на тънка струйка към млякото и разбивайте с телена бъркалка около 10 минути или до сгъстяване на кремчето.

Разтопете маслото на слаб огън. С него намажете тава с диаметър 28 см.

Положете една кора, така че краищата и да излизат извън тавата. Намажете обилно с масло и върху нея сложете кръстосано втора кора, която също намажете с масло. Така полагайте до 6 кори.

В получената ваничка налейте крема и заравнете. Върху него подредете на същият принцип и другите 6 кори.

Накълцайте орехите, смесете със лъжица и половина захар и сложете върху последната 12-та кора на равномерен пласт.

Покрийте с излизащите от тавата крайчета, подвивайки ги навътре към центъра.

Най-отгоре също намажете с останалото ви масълце.

Печете бугацата на 180 градуса в предварително загрята фурна за около 25 минути или докато се зачерви приятно.

Оставете сладката крем пита да изстине и намажете с мед. Отгоре поръсете с леко запечени на сух тиган филирани бадеми.

Бугацата с орехи и бадеми е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка: