Начин на приготвяне
В подходяща тенджера се смесват захарта и прясното мляко. Загряват се с периодично разбъркване, на умерено силен огън. Когато сместа се загрее, но преди да заври, се добавя ситен грис.
Ако ви се струва, че е рядък, можете да добавите 20-30 г грис. Варенето продължава с непрекъснато разбъркване, докато сместа се сгъсти. При мен варенето отне 3-4 минути. Сваля се от огъня, добавят се ванилията и разбитите с вилица яйца. Аз съм сложила и съвсем малка щипка индийско орехче. Разбърква се енергично ваниловият крем.
Дъното на тавата се намазва с масло.
Във форма за торта или кръгла тава се нареждат половината кори за баница, като всяка се намазва с разтопено масло. Изсипва се кремът, като се разпределя равномерно, и краищата на корите се прегъват навътре. Баницата с крем се покрива с останалите намазнени кори.
Пече се в предварително затоплена на 200ºС фурна, работеща с вентилатор и долен реотан. 5-10 мин преди да бъде готова сладката баница, се покрива с алуминиево фолио или хартия за печене, за да не изгори.
При мен печенето отне 30 минути.
Бугаца - баница с крем е изкушение от гръцката кухня.