Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Хляб от оризово и царевично брашно

Хляб от оризово и царевично брашно

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Хляб от оризово и царевично брашно
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 7
19/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
55 мин.
Порции
10
"Майсторски клас по приготвяне на хляб - готови ли сте да запишете рецептата"

Необходими Продукти

  • оризово брашно - 340 г (част от него може да е от пълнозърнест ориз)
  • царевично брашно - 100 г фино + за доизмесване
  • яйца - 1 бр.
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 250 мл
  • зехтин - 35 мл
  • сол - 1 и 1/2 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • оцет - 1 с.л.
  • бакпулвер - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Хлябът се замесва с миксер с приставки за месене на тесто поради това, че тестото трябва да остане по-меко и ръчно би било трудно да се работи с него.

Ако нямате оризово брашно може да си смелите в блендер на висока мощност или в мелачка за кафе. За този хляб аз съм ползвала и малко брашно от кафяв/пълнозърнест ориз, което си смелих, но може и изцяло от бял ориз.

Освен мая ползваме и бакпулвер, което е странно, но така е по оригинална рецепта на Thermomix, адаптирана от мен и невероятно сполучлива.

Технологията е следната:

200 мл от млякото се смесват със зехтина и се загряват на умерен огън до 80-90 градуса. Течността се изсипва в купата на миксера и към нея се пресява по-голямата част от оризовото брашно. Бърка се до кашичка 10 минути с приставките за тесто.

През това време се разтваря маята в леко затопленото останало мляко заедно със захарта. Оставя се да шупне и се налива към първото тесто. Добавят се постепенно яйцето (разбито), солта, оцетът и останалото оризово брашно със царевичното.

Бъркането/месенето продължава още 4-5 минути, като към края се ръсва и бакпулверът и още брашно, ако е необходимо, до образуване на гъста каша или меко тесто.

Тестото се сипва в намаслена правоъгълна форма, приблизителни размери 13/25, и се оставя на топло да удвои обема си за около 30-40 минути.

Поставя се в загрята на 200 градуса фурна за около 30 минути или до златиста коричка. Последните 10 минути фурната се намаля до 180 градуса.

Хлебчето се охлажда върху решетка и тогава се разрязва.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
58
40
30
20
10
Дай твоята оценка: