Начин на приготвяне
В купа се разбиват яйцата със захарта, добавя се олио и прясно мляко. Прибавят се и смлени орехи, брашно, сода за хляб и бакпулверът, като се пресяват заедно и всичко се разбърква добре. Отделя се в купичка част от сместа и оцветяваме с какаото.
В тавичка, намазнена с олио и поръсена с брашно, сипваме бялата смес и печем в загрята фурна на 180 градуса за 20 минути до суха клечка. После се изпича и кафявият блат за по-кратко.
Леко охладен се срязва белият блат на две части, а кафявият е цял. Приготвя се сироп от вода, захар и ванилия, варим за 2-3 минути и готово.
Приготвя се и кремът за тортата, като в загрято мляко със захар се сипва разтворен шоколадов пудинг и се бърка да се сгъсти, снема се и прибавяме масло и течен шоколад, като се бърка да се разтопят. Покрива се с фолио и оставяме да се охлади.
Отделно се разбива сметана с пудра захар и прибавяме с лъжица в охладения крем, като отново се смесва на хомогенна смес.
В чиния поставяме бял блат, сиропира се с четка и намазваме с шоколадов крем, следва кафяв блат, крем и бял блат. Намазва се цялата торта с шоколадов крем и оставяме да стегне в хладилника.
На другия ден се разбива останалата сметана с пудра захар и се разделя на две. В една сипваме на върха на ножа сладкарска боя и се разбърква да стане с равен цвят.
Едната оцветих в любим лилав цвят, другата половина в жълто. Сипва се в два поша с накрайник и се шприцоват лилави и жълти розички.
Поръсва се с малко захарни конфети и за свежест листа прясна мента.
Ореховата торта се охлажда, после се реже на парчета и сервираме.
Малката орехова торта за рожден ден е готова.