Начин на приготвяне
Разбърква се маята в хладка вода със захарта и три супени лъжици брашно. Оставя се за 10-15 минути да бухне и с останалите продукти се замесва тесто.
Разделя се на две равни части, всяка се намазва с олио и поставяме в хладилника за една нощ в намазани с олио торбички. Сутринта се изваждат да се отпусне тестото и започваме да оформяме първата питка.
Разделя се на еднакви по големина топчета и нареждаме в тава с диаметър 28-30 см, като се оформя като цвете. Намазват се с разбит жълтък с 2 с. л. прясно мляко и поръсваме със семена. Печем в загрята фурна 170 градуса до златисто за 30 минути.
През това време се замесва тесто за декорация и се точи тънка кора. Нарязва се на ленти от 2 см, а те на правоъгълници 6 см. С ножица изрязваме листа и с нож се оформят жилки. Малко преди готовност извадете питката, намажете с четка белите листенца от долната страна и залепваме между топките.
Печем още 10 минути, ако има нужда се покриват с фолио, да се запази цветът. Охлажда се върху решетка, намазана с масло и покрита с кърпа.
Второто тесто се разделя на две части, от едната се оформят топки като цвете за средата. Втората част тесто се разделя на три части и всяка се точи на кръгли кори, намазани с олио и наредени една върху друга. С пръсти се притиска отгоре да стане с диаметър 30 см и нарязваме на 8 триъгълника.
Навиват се кифли и всяка се реже през средата на две и нареждаме в тавата. Намазва се с разбит жълтък с прясно мляко и поръсваме със семена. Печем в загрята фурна 170 градуса за 30 минути, после се изважда и залепваме само в средата листенца.
Печем още 10-15 минути под фолио и изваждаме да се охлади, като отново се намазва с масло и покрита с кърпа. Едната питка е за мое здраве, другата ще е подарък!
Двете питки от едно тесто за здраве са готови.