Начин на приготвяне
В топло прясно мляко се разбърква маята с лъжица от захарта и оставяме да се надигне като калпаче. Сипва се в средата на брашното, пресято в тава. Добавят се разбити яйцата със захарта, сол, половината олио, ванилия, уиски, кора от настърган лимон и замесваме тесто.
Сипва се на плота, полива се на два-три пъти с останалата мазнина и се меси, докато се усвой. Оставя се на топло да втаса за 1 час.
Готовото тесто се разделя на две топки за два козунака, а всяка се разделя на три части. Всяка част се оформя фитил и с пръсти се сплесква на лента. Върху първите три се нареждат плодове от сладко от череши, краищата се прищипват и фитилите се сплитат на плитка.
Поставя се върху хартия в правоъгълна тясна форма за печене. Останалите три части се оформят по същия начин, само че върху тях се нареждат шоколадови капки. Сплитаме плитка и навиваме на охлюв.
Нарежда се в тавичка за еднократна употреба. Оставят се козунаците да починат още 20 минути, намазват се разбит жълтък с 2 с.л. олио и малко прясно мляко.
Поръсват се със захар и печем в студена фурна 170°C около 45-50 минути до златисто. Изваждат се върху решетка, да се охладят.
Намазваме с четка захарен сироп от 4 с.л. вода и 2 с.л. захар. Поръсват се с кристална захар и се нарязват на парчета.
Вкусни домашни козунаци от едно тесто.