Начин на приготвяне
Почистете и измийте гъбите. Нарежете ги на парченца, като пънчето може да отстраните, тъй като е по-жилаво.
Разтопете маслото заедно със зехтина на умерен огън и сложете нарязаните гъби да се задушат под капак 8-10 минути.
Сложете чесъна, нарязан на тънки филийки, сол на вкус и сипете виното и капките соев сос. Оставете съда отворен за 3-4 минути, след което отново захлупете и задушавайте още 15 минути или до пълното омекване на гъбките.
Когато са готови отдръпнете от огъня и разбъркайте с лимоновия сок. По желание може да доовкусите с черен пипер и накълцан магданоз.
По този начин гъбите Шийтаке стават много крехки, топящи се в устата и вкусни, каквито са сами по себе си. Идеални са за един аперитив, предястие или гарнитура.
Добър апетит!