Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Кремове»Пудинг»Карамелен Тофи пудинг

Карамелен Тофи пудинг

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k35k16k16k12
Карамелен Тофи пудинг
Снимка: Yordanka Kovacheva
1 / 5
22/11/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
18 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
48 мин.
Порции
6
"Когато карамеленият тофи пудинг е на масата, вкъщи е празник - сервирайте със сладолед или сметана по желание"

Необходими Продукти

  • яйца - 2 бр. XL
  • брашно - 180 г с набухвател
  • фурми - 18 - 20 бр.
  • вода - около 200 мл
  • краве масло - 55 г
  • кафява захар - 90 г
  • ванилия - 1 прахче
  • Карамелен сос
  • сметана - 200 мл течна, сладкарска
  • кафява захар - 125 г
  • краве масло - 120 г
  • сол - 1 щипка
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Този традиционен английски десерт прилича повече на карамелени мъфини, макар и да се нарича пудинг.

Карамелен Тофи пудинг се поднася топъл, като за контраст се добавя по желание топка сладолед, но може да се акомпанира и с бита сметана.

Един разкошен десерт, с който ще очаровате всички!

Ето и как да го приготвите:

Почистете фурмите от костилките и ги накълцайте на ситно. Накиснете в топла, почти вряла около 200 мл вода за 15-20 минути.

За кексчетата разбийте мекото масло със захарта на гладък крем. Когато започне да изсветлява, е готов. Добавете яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато се усвои първото, не чуквайте следващото. Сложете в сместа и 6 с.л. от водата, в която са се киснали фурмите.

Сипете на части брашното с набухвателя и когато и то се усвои, сложете отцедените фурми.

Разбъркайте и ако сместа е гъста, сложете още лъжица-две от оцветената вода от сушените плодове.

Разпределете сместа в намазнени с масло метални шоли за крем-карамел. При мен се получават 6 бр. от стандартните по размер, без да ги пълня до горе, защото бухват във фурната.

Изпечете за 25-30 минути при 180 градуса на водна баня.

За сиропа сложете на слаб/умерен огън маслото със захарта. Когато се разтопят и започнат леко да се карамелизират, дръпнете от огъня и лъжица по лъжица сложете сметаната при непрестанно разбиване.

Получената карамелена смес върнете на огъня и варете, докато леко се сгъсти.

С част от този сос полейте готовите кексчета, а за да поемат по- добре предварително ги надупчете с метално или дървено шишче. Оставете сосът да попие.

Останалия карамелен сос запазете за поливане на кексчетата преди сервиране, като предварително го затоплите, ако е изстинал.

Обърнете чашките със сладкишчетата върху поднос или индивидуални десертни чинии. Залейте с още топъл сос и гарнирайте със сладолед или сметана този Карамелен Тофи пудинг.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
56
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Admin
Admin
Изглежда доста обещаващо
22.11.2020 15:57