Начин на приготвяне
Този традиционен английски десерт прилича повече на карамелени мъфини, макар и да се нарича пудинг.
Карамелен Тофи пудинг се поднася топъл, като за контраст се добавя по желание топка сладолед, но може да се акомпанира и с бита сметана.
Един разкошен десерт, с който ще очаровате всички!
Ето и как да го приготвите:
Почистете фурмите от костилките и ги накълцайте на ситно. Накиснете в топла, почти вряла около 200 мл вода за 15-20 минути.
За кексчетата разбийте мекото масло със захарта на гладък крем. Когато започне да изсветлява, е готов. Добавете яйцата едно по едно при непрестанно разбиване. Докато се усвои първото, не чуквайте следващото. Сложете в сместа и 6 с.л. от водата, в която са се киснали фурмите.
Сипете на части брашното с набухвателя и когато и то се усвои, сложете отцедените фурми.
Разбъркайте и ако сместа е гъста, сложете още лъжица-две от оцветената вода от сушените плодове.
Разпределете сместа в намазнени с масло метални шоли за крем-карамел. При мен се получават 6 бр. от стандартните по размер, без да ги пълня до горе, защото бухват във фурната.
Изпечете за 25-30 минути при 180 градуса на водна баня.
За сиропа сложете на слаб/умерен огън маслото със захарта. Когато се разтопят и започнат леко да се карамелизират, дръпнете от огъня и лъжица по лъжица сложете сметаната при непрестанно разбиване.
Получената карамелена смес върнете на огъня и варете, докато леко се сгъсти.
С част от този сос полейте готовите кексчета, а за да поемат по- добре предварително ги надупчете с метално или дървено шишче. Оставете сосът да попие.
Останалия карамелен сос запазете за поливане на кексчетата преди сервиране, като предварително го затоплите, ако е изстинал.
Обърнете чашките със сладкишчетата върху поднос или индивидуални десертни чинии. Залейте с още топъл сос и гарнирайте със сладолед или сметана този Карамелен Тофи пудинг.
Да ви е сладко!
Коментари