Начин на приготвяне
В купа се налива водата и изсипва маята, разбърква се.
Добавя се захарта, белтъкът, постепенно се добавя брашното и солта. Замесва се меко тесто и се оставя покрито 30 минути да увеличи обема си.
След като втаса се разстила на правоъгълник, намазва се с размекнато масло и сирене в едната половина, с другата половина на правоъгълника се похлупва.
После се разточва на дебелина 1. 5 см. и се прехвърля в тава от фурната на хартия за печене, а отгоре се намазва с отделения жълтък и 1-2 капки олио.
С палец се правят вдлъбнатини и се поставят парченца масло.
Втасва около 30 минути на 30 градуса и пърленката се пече на 180 градуса в загрята фурна около 20 минути.
Пълнената пърленка със сирене от Оборище е готова.