Начин на приготвяне
Лимецът се измива много хубаво със студена вода и се накисва за минимум 8 часа (от 8 до 24 часа), като през това време водата му се сменя няколко пъти.
В съд се изсипва млякото и захарта и се загряват при непрекъснато бъркане, докато захарта се разтвори.
След това се добавя отцеденият от водата лимец и канелата. Котлонът се намалява и при непрекъснато бъркане лимецът се вари до пълна готовност.
Ако сте го накиснали предварително - се сварява за около 5 - 10 минути, а в противен случай се вари поне 30 минути.
След това лимецът се прецежда, като течността се запазва.
Около половината от сварения лимец се връща при млякото и се пасира с пасатор. Добавят се останалия лимец и розовата вода.
Тенджерата се връща на котлона, докато се сгъсти ашурето.
Разпределя се в индивидуални купички.
По желание може да се украси с начукани орехови ядки, бадеми, кашу или стафиди по ваш вкус.
Ашурето с Лимец може да се сервира веднага или охладено на следващия ден.
Да ви е сладко!
Забележка: Винаги измивайте много добре лимеца преди накисване или готвене.