Ашуре тип купешко

ГеоргиГеорги
Новак
12215
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ашуре, каквото винаги сте искали да можете да приготвяте вкъщи"

Необходими Продукти

  • жито - 150 грама
  • вода - 2.250 литра
  • нишесте - 1 пакет пшенично
  • захар - 300 грама (1 чаена чаша)
  • ванилия - 2 броя
  • стафиди - 100 грама
  • орехи - 100 грама (счукани или смлени)
  • сол - 1 щипка
  • сладолед - 1 супена лъжица Ванилов
  • арония - 1 супена лъжица сироп
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеното и измито жито се вари в 1.250 литъра вода, докато заври и се вари за 40 минути. Прибавя се солта преди да се отстрани от огъня.

Съдът с житото се поставя на топло място - има 2 варианта:

1. Поставя се в микровълнова печка за 3 часа до пълното набъбване на зърната.

2.Завива се с вълнено одеяло за 3 часа до пълното набъбване на зърната.

Стафидите се накисват предварително в 250 мл. студена вода и се оставят да набъбнат за 3 часа, докато се свари житото и водата не се изхвърля нито на стафидите, нито на житото, а се добавя после към цялата субстанция.

Вече когато е набъбнало житото, слагаме да заври 500 мл. вода и започваме да прибавяме захарта малко по малко с бъркане към кипналата вода, после прибавяме нишестето което предварително сме разбили в 250 мл. вода и продължаваме да бъркаме постепенно като прибавяме житото без да го отцеждаме после прибавяме стафидите без да ги отцеждаме и продължаваме да бъркаме докато сместа почне да се сгъстява, защото залепва за дъното.

Преди да го махнем от котлона слагаме ванилията и бъркаме още малко.

Разпределяме по купичките, които предварително сме намокрили със студена вода.

След като сме го разсипали по купичките ашурето и ако желаете може да нарежете част от орехите на по-едри парчета и да ги сложите в ашурето, а другата част от орехите (смлени или счукани) ги сложете отгоре като декорация след като чакате да изстине десетина минути по една чаена лъжичка.

Оставяме го да изстине напълно ашурето и слагаме купичките в хладилника, за да се охладят окончателно. Поднася се след напълно изстиване със сироп от арония и сладолед.

Приятно хапване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
42
34
20
10
Дай твоята оценка: