Начин на приготвяне
Тъй като в тази рецепта кюфтетата са без яйца, обръщаме специално внимание на чията, която ще ги замени напълно. Затова трябва предварително чията да се накисне във вода за 2 - 3 часа. Водата не трябва да е много - за три супени лъжици чия около 50 мл или 2 пръста вода над семенцата. След като чията набъбне и поеме водата, тя придобива желирана текстура и консистенция.
Спанакът се бланшира във вряща подсолена вода вода за 1-2 минутки, след което се отцежда и наситнява.
Картофът се обелва и настъргва на ситно ренде. Посолява се и се оставя десетина минути, докато си пусне водата. След това с ръце се изстисква, за да се изцеди.
Бялата част и перата на зеления лук се нарязват на много ситно. Скилидките чесън се обелват и пресоват или нарязват на съвсем ситно.
Сухият корав и стар хляб се счуква на галета в хаванче, като галетата трябва да е по-едра, за да се усеща по-хрупкава.
В купа смесваме спанака, чията, картофа, наситнените зелен лук и чесън, олиото или зехтина, подправки на вкус - сол, черен пипер и кимион. Разбъркваме много хубаво и с ръце оформяме кюфтенцата.
Овалваме всяко едно кюфтенце в едро счуканата галета и нареждаме в тавичка върху хартия за печене.
Поръсваме отгоре с няколко капки мазнина (слънчогледонво олио или зехтин) и печем около 20 минути.
Сервираме спаначените кюфтета със сос по желание - млечен сос или орехово-чеснов сос.
Зеленчуковите кюфтета могат да се консумират по време на пости, при диетичен режим, от вегетарианци.
Спаначените Кюфтета без Яйца стават много хрупкави и вкусни!