Спаначени кюфтета с извара

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6964k2k9
Спаначени кюфтета с извара
Снимка: Мария Божилова
1 / 2
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
120 мин.
Порции
8
"Ако ви се хапват зеленчукови кюфтета, ви препоръчваме тези спаначени кюфтенца с извара"

Необходими Продукти

  • спанак - 1.5 кг
  • тиквички - 2 бр.
  • извара - 500 г
  • джоджен - 1 с.л. сушен
  • магданоз - 1/2 връзка
  • лук - 1 бр.
  • галета - 100 г
  • лимецово брашно - за овалване
  • сол - 1 с.л.
  • черен пипер - 1/2 ч.л. микс (бял, червен, зелен)
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 200 мл
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Спанакът за кюфтетата се измива много добре и се почиства от дръжките. Листата не се нарязват.

Лукът се измива, почиства и нарязва на дребно. Лукът със спанакът се слагат в тенджера. Вода не се прибавя. Прибавя се 50 мл. олио.

Спанакът с лукът се задушават под капак.

След като се задуши, спанакът се изважда от тенджерата и се слага върху метален гевгир, за да се изцеди.

Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на ренде.

Оставят се да се изцедят.

Яйцата се разбъркват с изварата.

Магданозът се измива, почиства и нарязва на ситно.

В купа се слага изцеденият спанак. Тиквичките за кюфтетата се изстискват с ръце и се прибавят към спанака.

Разбърква се много добре.

Прибавя се сместа с яйца и извара, магданозът, джодженът, галетата, черния пипер и солта.

Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес за зеленчукови кюфтенца.

Оставя се за 30 мин. в хладилник.

След като се извади от хладилника, се оформят кюфтета, които се овалват в лимецово брашно и слагат върху дървена дъска за 10 мин.

Пържат се в сгорещено олио от двете страни.

По желание може да сервираме млечен сос със спаначените кюфтета с извара.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: