Начин на приготвяне
Спанакът за кюфтетата се измива много добре и се почиства от дръжките. Листата не се нарязват.
Лукът се измива, почиства и нарязва на дребно. Лукът със спанакът се слагат в тенджера. Вода не се прибавя. Прибавя се 50 мл. олио.
Спанакът с лукът се задушават под капак.
След като се задуши, спанакът се изважда от тенджерата и се слага върху метален гевгир, за да се изцеди.
Тиквичките се измиват, почистват и настъргват на ренде.
Оставят се да се изцедят.
Яйцата се разбъркват с изварата.
Магданозът се измива, почиства и нарязва на ситно.
В купа се слага изцеденият спанак. Тиквичките за кюфтетата се изстискват с ръце и се прибавят към спанака.
Разбърква се много добре.
Прибавя се сместа с яйца и извара, магданозът, джодженът, галетата, черния пипер и солта.
Разбърква се много добре до получаване на хомогенна смес за зеленчукови кюфтенца.
Оставя се за 30 мин. в хладилник.
След като се извади от хладилника, се оформят кюфтета, които се овалват в лимецово брашно и слагат върху дървена дъска за 10 мин.
Пържат се в сгорещено олио от двете страни.
По желание може да сервираме млечен сос със спаначените кюфтета с извара.