Gotvach.bg»Рецепти»Туршии и зимнина»Лютеница»Чудна купешка лютеница

Чудна купешка лютеница

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Чудна купешка лютеница
Снимка: Яница Николова
1 / 3
24/07/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
140 мин.
Общо
200 мин.
Порции
10
"Два пъти по-вкусна от купешката и сто пъти по-полезна е тази домашна лютеница"

Необходими Продукти

  • домати - 2 кг червени
  • червени чушки - около 3 кг
  • чесън - 1 гл.
  • патладжани - 1 к
  • олио - 1 1/4 ч.ч.
  • сол - 3 с.л.
  • моркови - 600 г сварени
  • кромид лук - 2 - 3 гл.
  • червено вино - 1/3 ч.ч.
  • захар - 2/3 ч.ч. или по - малко/ или повече моркови/
  • оцет - 1/3 ч.ч.
  • магданоз - 1 1/2 връзка
  • люти чушки - по желание няколко
  • черен пипер - смлян
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Патладжанът се обелва и нарязва на кубчета, слага се малко сол, така се прави и с червения домат. После се изцеждат добре.

Почистват се чушките, лукаът, морковите и се нарязват на парчета.

Всичко се слага в дълбока тава, подправя се на вкус със захарта, солта, виното, олиото и оцета. Разбърква се много добре.

Пече се на максимални градуси, до оставане на мазнина, и до сгъстяване, около 2-3 часа.

Малко преди да се извади от фурната, се прибавя изчистеният и нарязан чесън и магданоз.

Слагат се подправките, оставя се за около 5 минути и се изважда от фурната.

После се охлажда и пасира много добре.

Лютеницата се разпределя в бурканчета от купешка лютеница и се стерилизира около 15-20 минути, после се обръщат с капачката надолу.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: