Ашуре тип купешко

ГеоргиГеорги
Новак
12215
Ашуре тип купешко
Снимка: Elena Mateva
2 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
12
"Ашуре, каквото винаги сте искали да можете да приготвяте вкъщи"

Необходими Продукти

  • жито - 150 грама
  • вода - 2.250 литра
  • нишесте - 1 пакет пшенично
  • захар - 300 грама (1 чаена чаша)
  • ванилия - 2 броя
  • стафиди - 100 грама
  • орехи - 100 грама (счукани или смлени)
  • сол - 1 щипка
  • сладолед - 1 супена лъжица Ванилов
  • арония - 1 супена лъжица сироп
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Почистеното и измито жито се вари в 1.250 литъра вода, докато заври и се вари за 40 минути. Прибавя се солта преди да се отстрани от огъня.

Съдът с житото се поставя на топло място - има 2 варианта:

1. Поставя се в микровълнова печка за 3 часа до пълното набъбване на зърната.

2.Завива се с вълнено одеяло за 3 часа до пълното набъбване на зърната.

Стафидите се накисват предварително в 250 мл. студена вода и се оставят да набъбнат за 3 часа, докато се свари житото и водата не се изхвърля нито на стафидите, нито на житото, а се добавя после към цялата субстанция.

Вече когато е набъбнало житото, слагаме да заври 500 мл. вода и започваме да прибавяме захарта малко по малко с бъркане към кипналата вода, после прибавяме нишестето което предварително сме разбили в 250 мл. вода и продължаваме да бъркаме постепенно като прибавяме житото без да го отцеждаме после прибавяме стафидите без да ги отцеждаме и продължаваме да бъркаме докато сместа почне да се сгъстява, защото залепва за дъното.

Преди да го махнем от котлона слагаме ванилията и бъркаме още малко.

Разпределяме по купичките, които предварително сме намокрили със студена вода.

След като сме го разсипали по купичките ашурето и ако желаете може да нарежете част от орехите на по-едри парчета и да ги сложите в ашурето, а другата част от орехите (смлени или счукани) ги сложете отгоре като декорация след като чакате да изстине десетина минути по една чаена лъжичка.

Оставяме го да изстине напълно ашурето и слагаме купичките в хладилника, за да се охладят окончателно. Поднася се след напълно изстиване със сироп от арония и сладолед.

Приятно хапване!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
54
42
34
20
10
Дай твоята оценка: