Начин на приготвяне
Почистеното и измито жито се вари в 1.250 литъра вода, докато заври и се вари за 40 минути. Прибавя се солта преди да се отстрани от огъня.
Съдът с житото се поставя на топло място - има 2 варианта:
1. Поставя се в микровълнова печка за 3 часа до пълното набъбване на зърната.
2.Завива се с вълнено одеяло за 3 часа до пълното набъбване на зърната.
Стафидите се накисват предварително в 250 мл. студена вода и се оставят да набъбнат за 3 часа, докато се свари житото и водата не се изхвърля нито на стафидите, нито на житото, а се добавя после към цялата субстанция.
Вече когато е набъбнало житото, слагаме да заври 500 мл. вода и започваме да прибавяме захарта малко по малко с бъркане към кипналата вода, после прибавяме нишестето което предварително сме разбили в 250 мл. вода и продължаваме да бъркаме постепенно като прибавяме житото без да го отцеждаме после прибавяме стафидите без да ги отцеждаме и продължаваме да бъркаме докато сместа почне да се сгъстява, защото залепва за дъното.
Преди да го махнем от котлона слагаме ванилията и бъркаме още малко.
Разпределяме по купичките, които предварително сме намокрили със студена вода.
След като сме го разсипали по купичките ашурето и ако желаете може да нарежете част от орехите на по-едри парчета и да ги сложите в ашурето, а другата част от орехите (смлени или счукани) ги сложете отгоре като декорация след като чакате да изстине десетина минути по една чаена лъжичка.
Оставяме го да изстине напълно ашурето и слагаме купичките в хладилника, за да се охладят окончателно. Поднася се след напълно изстиване със сироп от арония и сладолед.
Приятно хапване!