Gotvach.bg»Рецепти»Баница»Вита баница»Най-българската баница с готови кори

Най-българската баница с готови кори

Мария СимоваМария Симова
Автор
2k20k4k24
Най-българската баница с готови кори
Снимка: Мария Симова
5 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
20 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8
"Най-обичаната българска баница със сирене в лесен за приготвяне вариант с готови кори"

Необходими Продукти

  • За вашата баница със сирене
  • кори за баница - 1 пакет (500 г)
  • мазнина - 150 мл олио и масло 50х50
  • яйца - 5 бр. става и с 2 или 3
  • кисело мляко - 1 кофичка 400 г
  • бакпулвер - 1 бр.
  • сирене - 300 г (може и повече, ако обичате)
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Помните вкусната и сочна баница на баба, нали? Баницата присъства на трапезата на българина по всяко време на годината и е подходяща за закуска, обяд и вечеря. Всички знаем, че рецептата за традиционна българска баница обикновено се приготвя с бяло саламурено сирене, но мнозина слагат спанак, лапад, ориз, картофи, ябълки, тиква и др. В следващите редове ще ви представя рецептата за класическа баница със сирене - любима на поколения българи:

В купа разбийте яйцата, добавете киселото мляко и бакпулвера, разбъркайте.

Натрошете сиренето отделно. Разтопете маслото в олиото, за да се смесят добре.

С четка намажете корите с мазнината две по две. На всяка двойка кори сипвате равномерно по 5-6 с.л. от сместа и поръсвате със сирене, така по-лесно се контролира количеството.

Навийте корите на рула откъм късата им страна, за да станат по-дебели парчетата и по-сочна баницата. Навийте рулата в тава, намазана с мазнина, на охлюв и намажете отгоре с малко мазнина.

Поставете тавата в предварително нагрята на 180°C фурна на средна скара и печете за 40-45 минути до готовност.

Извадете баницата и я обърнете върху скара наопаки, за а се задуши от собствените си изпарения за 10-15 минути и най-вече така задушена баницата се отделя по-лесно от тавата.

Поднесете готовата баница със сирене с чаша айрян! Да ви е вкусно!

От Gotvach.bg: Баницата е сред любимите закуски на българина и с годините събрахме много различни рецепти за баница, които заслужава да опитате. Освен традиционната баница със сирене, горещо препоръчваме да опитате някоя от нашите сладки баници или да си приготвите баница със спанак или домашна млечна баница. Каквото и да изберете, гарантираме, че ще е вкусно!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
512
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Стана суперррр !!! Корите ми бяха гадни сухи начупени за жалост и пак ми се получи супер пухкава и вкусна баница, само добавих сол при яйцата и киселото мляко , даже не прекалих със сиренето както обикновенно ? малко ме беше страх да я обърна понеже я пекох във стъкло .. обаче не падна ? от сега нататък само така ще правя баница със сирене ❤️ благодаря за страхотната рецепта ❤️
22.09.2024 12:18
2
1
Анонимен
Анонимен
Мъжа ми я обожава ? каза че това е най хубавата баница със сирене, която е ял, сега ме кара да я правя поне 2 пъти седмично даже понякога и през ден благодаря ви за рецептата
26.04.2023 10:54
13
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Важно е да отбележа, че трябва да сложите хубаво сирене в баницата, иначе се разпада и не става за нищо. С хубаво сирене е памук...
25.04.2023 10:34
8
1
Анонимен
Анонимен
Най-вкусната баница със сирене, сигурно 5 пъти я правя вече. Семейните я обожават тази баница
28.03.2023 07:28
4
2
Анонимен
Анонимен
На мен не ми се опече отвътре. Макар че слагах само по 3 лъжици смес , пак стана доста дебела ???
14.03.2023 18:06
3
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
рецептата е супер, баницата се излапа за нула време.
28.10.2024 21:47
Elena Todorova
Elena Todorova
Стана превъзходна баница, изяде се от раз :)
28.03.2023 12:19
1
2
Анонимен
Анонимен
Страхотна!
10.06.2023 09:40
2
Анонимен
Анонимен
Стана от първия път.
15.01.2023 18:33
6
3
Анонимен
Анонимен
Проблем ли е ако забравя да сложа яйца?
14.11.2022 22:37
4
Юстиниян Ясенов
Юстиниян Ясенов
Прекрасна стана ?
07.11.2022 04:03
1
2
Анонимен
Анонимен
колко грама е маслото
01.06.2022 13:19
5
3
Покажи всички подкоментари
Eli Kapitanova
Eli Kapitanova
Да правила съм я много пъти но никога не мога да я обърна пък няма ли да се разпадне
30.04.2020 13:18
3
4
1
Покажи всички подкоментари
пенчо клисуров
пенчо клисуров
Вече не помня колко пъти я правя, но винаги се получава...Благодаря за рецептата !
04.03.2020 17:02
7