Начин на приготвяне
Морковите се обелват и рендосват на едро ренде. В купа се разбива с бъркалка яйцата, добавя се прясно мляко с разбърквания в него мед.
Накрая прибавяме какаото, смлени орехи, настъргани моркови и пресяваме две чаши брашно с бакпулвера. Всичко се размесва добре и сипваме в тава върху хартия за печене. Печем блата в загрята фурна 180°C около 30-35 минути, забито шишче да излезе сухо.
Изважда се и охлаждаме върху решетка. С къдрав нож се реже на две части.
В чаша се разбърква прясно мляко с мед и с лъжица сиропираме двата блата.
Приготвя се кремът, като се разбива с вилица, готварска сметана, прясно мляко, захар на вкус и течен шоколад.
Поставя се първият блат в чиния, сиропира се с половината меден сироп, намазва се с крем, отгоре втори блат също сиропиран. В канче се разтопява маслото, добавя се мед на вкус и прясно мляко.
Сипва се шоколадов пудинг без варене и бъркаме на слаб огън за кратко. Оставя се леко да се охлади, но все още да е течно и заливаме морковената торта.
Охлажда се в хладилник, после се поръсва по края със смлени орехи и захарни сърца.
Нарязва се и сервираме, като престои поне 3 часа.
Тортата има плътна структура и е сочна!
Тава е моя импровизация, нов прочит на стара рецепта за морковена торта!
Морковената торта с какао и шоколад е готова.