Gotvach.bg»Рецепти»Десерти»Торти и глазури»Ягодова торта с какао, шоколад и сметана

Ягодова торта с какао, шоколад и сметана

VeronikaVeronika
Новак
437945
Ягодова торта с какао, шоколад и сметана
Снимка: Veronika
1 / 5
04/05/2019
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
180 мин.
Готвене
25 мин.
Общо
205 мин.
Порции
10
"Когато в една торта има всичко, което обичате, това най-вероятно е точно тази торта с ягоди, шоколад и сметана"

Необходими Продукти

  • Блат
  • яйца - 6 бр.
  • захар - 200 г
  • какао - 2 с.л.
  • бакпулвер - 1 с.л.
  • масло - 60 г
  • Крем
  • заквасена сметана - 700 мл
  • сладкарска сметана - 400 мл
  • пудра захар - 150 г
  • ягоди - 400 г
  • Сироп за блатовете
  • захар - 40 г
  • вода - 50 мл
  • ягодово сладко - 2 с.л.
  • сироп от нар - 1 с.л.
  • Украса
  • шоколад - 150 г
  • ягоди
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Блат

Разбиват се с миксер белтъците със захарта до пухкава смес в купа. Разтопеното масло, след като добре се охлади, се добавя на тънка струя, като се продължава да се разбива с миксера.

В друга купа се разбиват жълтъците и се добавят пресети брашното, какаото и бакпулвера. Разбитите белтъци се прибавят към жълтъците и внимателно се смесват с вилица или бъркалка. Сместа се слага във форма за торта и се изпича при загрята до 180 градуса фурна с вентилатор за около 25 мин.

Крем

Заквасената сметана се разбива с пудрата захар и отделно се разбива сладкарската сметана до пухкава текстура, след което се смесват внимателно.

Сироп

Водата и захарта се слагат на котлон, докато заврат. Прибавят се ягодово сладко и сироп от нар и се оставя в хладилник да се охлади.

Украса

Нарязват се няколко ягоди за горната част на тортата, а шоколадът се разтопява на водна баня и се излива върху фолио във форми по избор и се слага в хладилник да се втвърди.

Тортата

Изпеченият блат се нарязва на 3 шайби. Всяка шайба се сиропира и се намазва със сметана, добавяйки нарязани ягоди. Най-горният слой и стената на тортата се намазват със сметана. Отгоре се подреждат ягоди за украса и по стената на тортата се залепят шоколадовите форми. Готовата торта се оставя в хладилник.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Veronika
Veronika
В приготвянето на блата е необходима 1ч.ч. брашно.
22.05.2019 16:20