Начин на приготвяне
Фурна - 180 градуса;
Кейкова форма, добре намаслена и леко покрита с брашно - 25 см.
Мандарините се настъргват на фино ренде. Изцеждат се. Оставят се настрана. Яйцата се разделят на жълтъци и белтъци.
Белтъците се разбиват с половината захар и щипката сол, докато станат на лъскав и твърд сняг. Оставят се настрана.
Жълтъците се разбиват с останалата захар до побеляване. При непрекъснато разбиване на ниска скорост на миксера се добавя 100 мл сок от мандарините, зехтина и се добавя смесеното брашно с бакпулвера на три порции през цедка. Разбива се на ниска скорост, докато се смесят продуктите.
На три порции се прибавят белтъците, като се разбърква само с перките на миксера, за удобство, или с шпатула.
Кейковото тесто се изсипва във формата. Потупва се върху плот, за да излезе въздухът.
Пече са на 160 градуса за 30 мин.
Оставя се във формата за 15 мин да се охлади и след това се обръща върху решетка. По избор се поръсва с пудра захар.
Португалският кейк-бишкота с мандарини е готов.
Източник: Anna recetasfaciles