Начин на приготвяне
Белим картофите, измиваме и заливаме с вода, слагаме да се сварят. Каймата омесваме с напоени във вода и отцедени филийки хляб, галета (3 с.л.) и подправки - кимион, черен пипер, сминдух, чулрица и сушен магданоз, количества по вкус. Прибавяме и настърган лук.
Изваждаме от водата, два сварени картофа и намачкваме. Прибавяме и тях към каймата. Омесваме добре каймата и оформяме няколко топки (като за кюфтета). Правим фунийки от капачки на кофички за кисело мляко от по-големите (тези от по 800 г), за да получим по-големи фунийки. Намазваме фунийките добре с олио.
Всяка топка кайма притискаме и облепваме отвън по фунийките. Оформяме добре. Овалваме в царевично брашно и слагаме в тава, покрита с хартия за печене, намазана с мазнина. Когато са готови всички фунийки с кайма, поливаме със струйка олио и слагаме да се запекат в загрята на 200 градуса фурна за 10-15 минути.
После изваждаме тавичката от фурната и както са вътре фунийките от каймата, намазваме добре от всички страни с разбити яйца и поръсваме с галета, като внимателно завъртаме фунийките от всички страни и внимаваме да не се изгорим с горещите формички от капачките.
Връщаме формичките с фунийките във фурната и допичаме за още 10-15 минути. През това време намачкваме картофите (отцедени от водата) и подправяме със сол и куркума на вкус. Слагаме и краве масло. Получаваме картофено пюре, което трябва да е по-плътно и ако е течно, слагаме на котлона да сгъстим чрез изваряване. Полученото пюре оставяме да се охлади.
Изпечените фунийки от кайма изваждаме от фурната и оставяме леко да се поохладят и тогава внимателно махаме формичките от капачките. Картофеното пюре сипваме в найлоново пликче и правим малка дупчица в ъгълчето, да получим пош.
Взимаме фунийка от кайма, слагаме в подходяща суха чаша, за да седи изправена и вътре шприцоваме от картофеното пюре. Поръсваме с нарязан ситно пресен магданоз. Така приготвяме всички фунийки.
Сервираме за основно ястие или за ордьовър, като украса може да сложим останало картофено пюре и маслини или друга салата по вкус.
Коментари
Бързо и вкусно