Начин на приготвяне
Измийте и подсушете агнешкото бутче, по желание направете напречни прорези по повърхността му от двете страни.
Натъркайте го хубаво с джоджен, черен пипер, сол и накълцаната прясна мента. Залейте със смес от виното, зехтина, лимоновия сок, малко сол и водичка.
Покрийте тавичката с алуминиево фолио и поставете в загрята на 220 градуса фурна за около 25-30 минути, след което намалете градусите на 180, обърнете бутчето и печете 2 часа.
Преди изтичане на това време си подгответе картофките, като ги нарежете на едро, а чесъна обелете и нарежете на филийки.
Извадете тавичката от фурната и разпределете картофите, смесени с маслините и част от чесъна и маслото, около бутчето. Останалите чесън и масло поставете върху или в процепите на агнешкото.
Поръсете с още сол и червения пипер, ако течността е извряла налейте малко вода и отново завийте и приберете във фурната увеличена на 200 градуса. Печете така 15 минути, махнете фолиото и допечете до златисто още около 15 минути.
Готовото печено агнешко покрийте за 10 минутки преди да поднесете на вашата трапеза.
Агнешкото бутче с картофи и маслини е много вкусно!