Начин на приготвяне
Загряваме фурната до 250°C. Счукаваме чесъна, половината риган, настъргваме лимоновата кора и щипка сол, после добавяме лимоновия сок и малко зехтин или олио. С остър нож промушваме на много места агнешкия бут и натикваме в дупките колкото се може повече от билковата паста.
Обелваме и изсипваме картофите в голяма тава, поръсваме с олио или зехтин и другата половина от ригана, солта, чесъна може и черен пипер. Печем картофите до полуготовност.
Агнешкия бут печем на намалена фурната до 180°C и печете още 1 час и 15 минути. По време на печенето един-два пъти поливаме агнешкото със сосовете в тавичката.
Когато агнешкото е готово, го извадете и го сложете върху картофите и печем до хрупкава коричка и да се до опекат картофите, като добавяме към тях доматите и маслините. Оставете да покъкри за няколко минути.
Добър апетит!