Агнешко Бутче с Маслини

Петя ТосковаПетя Тоскова
Помощник Готвач
829682871
Агнешко Бутче с Маслини
Снимка: Петя Тоскова
1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
150 мин.
Порции
6

Необходими Продукти

  • агнешки бут - 1 бр. (около 3 кг)
  • чесън - 6 скилидки
  • риган - 1 връзка (може и сух)
  • лимон - 1 бр. (кора и сок)
  • зехтин - или олио
  • картофи - 1 кг и полувина
  • домати - 400 г (от консерва)
  • маслини - 2 шепи
  • сол - на вкус
  • черен пипер
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Загряваме фурната до 250°C. Счукаваме чесъна, половината риган, настъргваме лимоновата кора и щипка сол, после добавяме лимоновия сок и малко зехтин или олио. С остър нож промушваме на много места агнешкия бут и натикваме в дупките колкото се може повече от билковата паста.

Обелваме и изсипваме картофите в голяма тава, поръсваме с олио или зехтин и другата половина от ригана, солта, чесъна може и черен пипер. Печем картофите до полуготовност.

Агнешкия бут печем на намалена фурната до 180°C и печете още 1 час и 15 минути. По време на печенето един-два пъти поливаме агнешкото със сосовете в тавичката.

Когато агнешкото е готово, го извадете и го сложете върху картофите и печем до хрупкава коричка и да се до опекат картофите, като добавяме към тях доматите и маслините. Оставете да покъкри за няколко минути.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: