Хрупкави стерилизирани краставички

Сергей АнчевСергей Анчев
Готвач
229
2k
313
712
3
08/08/2018
"Сензационно, учени откриха как да запазят стерилизираните краставички хрупкави - подробности четете в рецептата "
Приготвяне60 мин.
Готвене120 мин.
Общо180 мин.
Порции24
Сготви+1 точка
21 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо66 624
  • Преглеждания за месеца3100
  • Преглеждания за седмицата322
  • Коментирана2 пъти
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена21

Необходими Съставки

  • корнишони - 10 кг пресни краставички
  • моркови - 3 - 4 бр.
  • лук - 2 - 3 главички кромид
  • морска сол - 1 1/3 ч.ч. (българска! )
  • оцет - 2 ч.ч.
  • захар - 1 ч.ч.
  • копър - китка прецъфтял
  • синапено семе - 10 г
  • черен пипер - 20 г на зърна
  • бахар - 10 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Краставичките се измиват добре. Много е важно да са съвсем пресни и да на са изсъхвали. Ако трябва да се съхраняват за известно време, най-добре ги дръжте в студена вода.

Морковите се нарязват на шайби, лукът на кръгчета.

Приготвя се марината от 10 л. вода, солта, оцета и захарта. В буркан 800 мл. се поставят щипка синапено семе, няколко зърна пипер, 1–2 зърна бахар, клонче копър, 2–3 парчета морков и още толкова лук. Редят се краставички до чупката на буркана. Залива се с марината 1 см. под капачката.

От това количество излизат 22–24 буркана, в зависимост от големината на краставичките. Добре запечатаните буркани се нареждат в миялната машина, включена на 70 градуса /ако има такава опция/ и се пуска програма за мръсни съдове.

Ако ползвате друг начин за стерилизиране задължително ползвайте термометър. Бурканите не трябва да престояват повече от 10 минути при температура над 70 градуса. Резултатът ще ви впечатли.

Двойна затварачка за буркани като от едно време
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Двойна затварачка за буркани като от едно време
12.50 лв.
Виж ››

Практична и лесна за употреба затварачка за буркани с удобна двойна дръжка, пръв помощник при приготвянето на зимнина.

Рейтинг

5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
marcheva14
marcheva14
03.09.2018 00:42
Здравей, Сергей!
Силно бях впечатлена от приготвянето на тези прекрасни краставички, най-вече това, че може да се стерилизират в миялна машина на 70 градуса, което в началото при прочит при мен възникна смях, след това учудване и накрая приемане и съответно повтаряне на рецептата ти, за което благодаря. По принцип зимнина не правя, защото не ми е възможно това действие да го упражнявам в апартамент, нямам такива дълбоки съдове за стерилизация, а и на котлони тази работа според мен не става, но тук вече бях примамена сериозно. Разрешавам си да кача снимка на краставички стерилизирани в миялната машината, готови са. Сега ще ги наблюдавам, дано да не кипнат до студеното време. Благодаря за чудесната идея! Марчева
0
0
Сергей Анчев
Сергей Анчев
03.09.2018 11:04
Имам такива още от миналата година
За съжаление само краставички стават по този начин, защото имат консерванти.
0
0
Яница Николова
Супер!
0
0