Начин на приготвяне
Топлата вода се слага купичка. Добавят се захарта и маята да се разтворят.
Брашното се пресява в голяма тава. Прави се кладенче от брашно. В кладенчето се слагат солта и зехтинът. Добавят се едното яйце и единият белтък. Добавят се и киселото мляко и маята.
Замесва се меко тесто, като постепенно се взима от брашното. Когато тестото е готово, се разделя на 2 равни части.
Празът се почиства и нарязва на ситно. Спанакът се измива. Празът и спанакът се задушават в малко зехтин. Охлаждат се.
Печените чушки се нарязват на ситно и се добавят към спанака. Сиренето се натрушава и се добавя към зеленчуците. Плънката е готова. Подготвя се намаслена тавичка. Разточва се едната част тесто. Трябва да не е много тънко и с големината на тавата.
Слага се в тавата. Краищата на тестото се намазват с малко зехтин. Плънката се разпределя върху цялото тесто.
Разточва се втората кора. Покрива се плънката. Краищата се притискат леко, за да се затвори. В средата се захлупва купа и леко се притиска, за да се очертае.
Питата се нарязва на 16 лъча от кръга очертан от купата. Всеки от тях се усуква по един път. Оставя се да втаса 20 минути.
Жълтъкът се разбива с малко зехтин и вода. Питата се маже с жълтъка. Средата се поръсва със сусама.
Пече се на 200°C до готовност.
Коментари