Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пита слънце със сирене

Пита слънце със сирене

Джемиле ЧешлиеваДжемиле Чешлиева
Мастър Шеф
7483k1k6
Пита слънце със сирене1 / 5
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
50 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
100 мин.
Порции
10
"Питка със сиренце, от която да си чупим и хапваме, хапваме..."

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл топло+2 - 3 с.л.
  • яйца - 2 бр. (1 жълтък е за намазване)
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.+2 с.л. за намазване
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • мая - 1 пакет (11 г)
  • брашно - около 3.5 ч.ч.
  • сирене - 100 г
  • сусам - за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

В купа се изсипва маята, добавя се захарта и се залива с прясното мляко.

Разбъркват се добре и се изчаква маята да се активира. След това се добавят едно цяло яйце плюс един белтък, киселото мляко, олиото и солта.

Отново се разбъркват. Накрая се добавя брашното - по малко и постепенно.

Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути.

После втасалото тесто се разделя на 4 еднакви топки, всяка от които се разточва на тънка кръгла кора.

В средно голяма средна кръгла тава се слага една кора, намазва се съвсем леко с олио, поръсва се с настъргано сирене и се слага втора кора. Процедурата се повтаря и с останалите кори, като последната не се намазва с олио и не се поръсва със сирене.

По средата на тестото се слага чаша и се разрязва на 9 равни части, всяка от които се усуква по 2 пъти.

Питката се намазва с разбит жълтък, смесен с 2-3 с.л. прясно мляко.

Поръсва се обилно със сусам. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 40 минути.

Пече се в загрята фурна на 180 градуса.

Питата слънце със сирене е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.7
52
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Елена Стефанова Йорданова
Елена Стефанова Йорданова
В плънката съм добавила няколко маслини и магданоз!
12.07.2017 10:05
2
1