Начин на приготвяне
В купа се изсипва маята, добавя се захарта и се залива с прясното мляко.
Разбъркват се добре и се изчаква маята да се активира. След това се добавят едно цяло яйце плюс един белтък, киселото мляко, олиото и солта.
Отново се разбъркват. Накрая се добавя брашното - по малко и постепенно.
Омесва се меко и незалепващо тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да втаса за 40 минути.
После втасалото тесто се разделя на 4 еднакви топки, всяка от които се разточва на тънка кръгла кора.
В средно голяма средна кръгла тава се слага една кора, намазва се съвсем леко с олио, поръсва се с настъргано сирене и се слага втора кора. Процедурата се повтаря и с останалите кори, като последната не се намазва с олио и не се поръсва със сирене.
По средата на тестото се слага чаша и се разрязва на 9 равни части, всяка от които се усуква по 2 пъти.
Питката се намазва с разбит жълтък, смесен с 2-3 с.л. прясно мляко.
Поръсва се обилно със сусам. Покрива се с кърпа и отново се оставя да втаса за 40 минути.
Пече се в загрята фурна на 180 градуса.
Питата слънце със сирене е готова.
Коментари