Начин на приготвяне
Прясното мляко се затопля леко. Маята се размива в половината от прясното мляко.
Прибавя се една щипка захар и 3 с.л. брашно. Разбърква се много добре и се оставя маята да шупне.
Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.
В средата се прави кладенче, в което се поставят яйцата без единия жълтък и останалото прясно мляко.
Прибавя се шупналата мая, солта и захарта.
Замесва се средно твърдо тесто, което се разделя на четири части, едната от които е по-малка.
Малката част се оформя на топка и се поставя в центъра на намазана с масло тава.
Останалите три части се разточват на кори, които се слепват една върху друга с разтопено масло, така че да се получи една кора.
Кората се нарязва на 16 равни части. Всяка част се навива на руло.
Рулата се нареждат в тавата в кръг около центъра.
Питката се оставя да втаса, след което се мазва с отделения жълтък се пече 40 мин. на 160 градуса.
Лимецовата пита Слънце е готова.