Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Лимецова пита Слънце

Лимецова пита Слънце

Мария БожиловаМария Божилова
Мастър Шеф
6854k2k2k9
Лимецова пита Слънце
Снимка: Мария Божилова
1 / 4
25/07/2021
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
8
"Всички гости ще се наредят и за второ парче от тази домашна лимецова питка"

Необходими Продукти

  • лимецово брашно - 1 кг
  • яйца - 3 бр.
  • суха мая - 14 г
  • масло - 100 г
  • прясно мляко - 500 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се затопля леко. Маята се размива в половината от прясното мляко.

Прибавя се една щипка захар и 3 с.л. брашно. Разбърква се много добре и се оставя маята да шупне.

Брашното се пресява в купа, в която ще се меси.

В средата се прави кладенче, в което се поставят яйцата без единия жълтък и останалото прясно мляко.

Прибавя се шупналата мая, солта и захарта.

Замесва се средно твърдо тесто, което се разделя на четири части, едната от които е по-малка.

Малката част се оформя на топка и се поставя в центъра на намазана с масло тава.

Останалите три части се разточват на кори, които се слепват една върху друга с разтопено масло, така че да се получи една кора.

Кората се нарязва на 16 равни части. Всяка част се навива на руло.

Рулата се нареждат в тавата в кръг около центъра.

Питката се оставя да втаса, след което се мазва с отделения жълтък се пече 40 мин. на 160 градуса.

Лимецовата пита Слънце е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: