Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питка с колелца

Питка с колелца

Виктория КонстантиноваВиктория Константинова
Мастър Шеф
5385k1k3k3
Питка с колелца
Снимка: Виктория Константинова
1 / 2
12/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
60 мин.
Порции
8

Необходими Продукти

  • яйца - 4 бр.
  • олио - 4 с.л.
  • кисело мляко - 4 с.л.
  • сол - 1 с.л.
  • захар - 1 с.л.
  • мая - 1 кубче
  • прясно мляко - 250 мл
  • брашно - 1 кг
  • масло - 1 п.
  • сусам
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Прясното мляко се подтопля. Към него се прибавят захарта и маята. Размива се.

Брашното се пресява в голяма тава. Прави се кладенче. Добавят се солта и олиото. Добавят се киселото мляко и 3-те яйца и единия белтък. Добавя се и прясното мляко с маята.

Замесва се тестото, като се взима постепенно от брашното. Замесва се меко тесто. Маслото се разтапя. Тестото се разточва максимално, като трябва да е дебело около 1 см.

С помощта на чаша от тестото се режат макскимален брой кръгчета. Всяко кръгче се потапя в маслото и се нареждат в тава отвън навътре.

Останалото тесто се свива като розичка и се слага в средата, като също се маже обилно с масло. Оставя се да втаса.

Жълтъкът се разбива с малко олио и водичка. Питката се маже с жълтъка.

Поръсва се със сусам. Пече се в умерена фурна.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: