Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Питка костенурка

Питка костенурка

Христилияна ДимитроваХристилияна Димитрова
Мастър Шеф
3822k9719
Питка костенурка
Снимка: Христилияна Димитрова
1 / 3
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
100 мин.
Порции
4
"Питка, приготвена с много въображение"

Необходими Продукти

  • брашно - около 3 ч.ч.
  • мая - 1/2 кубче
  • ядково мляко - 300 мл
  • кисело мляко - 3 с.л.
  • сол - 1/2 с.л.
  • захар - 1/2 ч.л.
  • яйца - 3 бр.
  • олио - 2 с.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио
  • черен пипер - 2 зърна
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в дълбока купа. В брашното се прави кладенче и в него се начупва маята. Ядковото мляко се затопля леко и се изсипва върху маята. След това се прибавят и останалите продукти. Замесва се меко тесто.

Готовото тесто се оставя завито на топло да втаса за около 20-25 минути. След като втаса тестото се разделя на две. Едната половина тесто трябва да е много по-малка от другата половина.

Това ще бъде главата на костенурката. От нея се отделят и 4-ри много малки топки за крачетата на костенурката.

Оформят се на топки и се прехвърлят в голяма тава. Тавата се намазва с малко олио и се набрашнява.

След това се слагат топките тесто една до друга. С остър нож се реже по по-голямата топка тесто, за да се очертае черупката на костенурката. На по-малката топка тесто се слагат две зърна черен пипер за очи.

Оформената пита се оставя да втаса още веднъж за 30 минути. След това се намазва с разбития жълтък с малко олио.

Пече се в предварително загрята фурна на 180-200 градуса, за около 40 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка: