Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Содена Питка»Семпла содена питка

Семпла содена питка

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k8k7
Семпла содена питка
Снимка: Зори
1 / 7
21/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
6
"Семпла, но неотстъпваща по вкус содена питка, която разчупваме с наслада"

Необходими Продукти

  • брашно - 500 г
  • кисело мляко - 300 г
  • яйца - 1 бр.
  • олио - 1 к.ч
  • сода бикарбонат - 1 ч.л. (равна)
  • сол - 1 ч.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • за намазване
  • жълтъци - 1 бр.
  • олио - 1 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Брашното се пресява два пъти през сито. Изсипва се в купа и се прави кладенче в средата. В него се чуква яйцето, захарта, добавя се олиото, солта и разбърканата в киселото мляко сода бикарбонат.

Разбърква се с лъжица, като постепенно се прибавя по малко брашно, ако е необходимо.

Омесва се с ръце меко и еластично тесто.

Прехвърлете в предварително намазана с олио и леко набрашнена тавичка, като леко разстелете с пръсти. След това с опакото на дървена лъжица направете дупки по питката.

Намажете питката с разбитите заедно жълтък и една супена лъжица олио и я оставете за около 20 минути да си почине.

Содената питка се слага в предварително загрята фурна на 220 градуса до готовност, като тавичката се завърта един-два пъти по време на печенето, за да се изпече равномерно.

След изпичането се завива с чиста памучна кърпа, за да си обиколи питката нивата.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

rosicapi
rosicapi
бърза ни лесна
21.08.2018 21:42
2
1
Покажи всички подкоментари