Начин на приготвяне
Брашното се пресява с бакпулвера.
В купа се поставя киселото мляко и към него - содата бикарбонат. Разбърква се и след като престане млякото да шупти се прибавят солта, захарта и олиото.
Постепенно към сместа се добавя брашното. Бърка се с лъжица и след това тестото се доомесва върху плот.
Тестото се оформя на топка, поръсва се с малко брашно и се покрива с кърпа. Оставя се да почине 15-20 минути.
От тестото се отделя 1/3, а останалото тесто се оформя на топка. Поставя се в средата на тава, постлана с хартия за печене и с размери 26 сантиметра.
Отделеното тесто се разделя на три части. Всяка част се оформя на фитил и след това фитилите се сплитат на плитка, която се поставя около топката тесто.
Содената питка се намазва с олио и се поставя в студена фурна, която се настройва за печене на 180 градуса.
Пече се до зачервяване.
Усуканата содена питка е готова.