Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Пухкава питка Цвете на конци

Пухкава питка Цвете на конци

Пухкава питка Цвете на конци
Снимка: Росица Петрова
1 / 8
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
40 мин.
Общо
80 мин.
Порции
8
"Как се прави на конци ли - ами вижте и да си знаете"

Необходими Продукти

  • брашно - 700 г
  • прясна мая - 1/2 кубче (21 г)
  • яйца - 2 бр.
  • прясно мляко - 250 мл
  • кисело мляко - 100 г
  • сода бикарбонат - 1 щипка
  • оцет - 1 ч.л.
  • олио - 50 мл
  • захар - 1 с.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • семена за поръсване
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Активирайте маята, като я разтворите в леко затопленото прясно мляко.

Прибавете захарта и 2 с.л. брашно. Разбъркайте всичко и покрийте съда за 10 минути.

Пресейте брашното и направете кладенче. В него изсипете маята, олиото, оцета, 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на питката).

Към киселото мляко прибавете содата и разбъркайте. Добавете и него.

Солта поръсете по ръба и замесете средно твърдо тесто. Ако е необходимо, добавете още малко брашно за доомесваме.

Покрийте го с кърпа и го оставете на топло за 30-40 минути или докато удвои обема си.

Примесете малко и разделете тестото на 9 равни части. Едната разточете с размера на тавата (30 см) и направете осем разреза от средата към центъра, без да стигате до края. Останалите оформете на топчета и поставете върху всеки разрез по края на тавата.

Оставете отново да втаса за 20 минути.

Заделения жълтък смесете с 1 ч.л. олио и 1 ч.л. прясно мляко. С тази смес намажете топчетата и поръсете със семената.

Всеки триъгълник се загръща върху топчето и се притиска с дървено шишче.

Печете в загрята фурна на 180 градуса за 40 минути или до готовност на питката.

Пухкавата питка Цвете на конци е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
52
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Стоянка  Русенова
Стоянка Русенова
Красота
24.08.2018 09:21
1
Покажи всички подкоментари