Начин на приготвяне
Лукът се нарязва на ситно и се запържва за няколко минути в предварително загретия зехтин, след което се пуска и изчистената от семената и нарязаната на ситно червена чушка.
След две-три минути се добавя и предварително измитият ориз, разбърква се и когато стане стъклен, се пускат ситно нарязаните стафиди и обезкостените и наситнени зелени маслини.
Разбърква се и се добавят две чаени чаши гореща вода. Когато оризът се сгъсти, се подправя с черен пипер, сол, наситнените зелени подправки (салвия и розмарин).
Във всеки лозов лист се слага по две лъжици от плънката и се навиват стегнати сарми.
Сармичките се нареждат на дъното на тенджера с широко и дебело дъно, затискат се с обърната порцеланова чиния, заливат се с гореща вода и се варят около половин час на тих огън под капак.
Добър апетит!