Начин на приготвяне
Измиват се листа лапад и се почистват от дръжките. В тенджера с вряща вода се бланшират за 2-3 минути и веднага се отцеждат, като се изплакват със студена вода.
Оставят се в тавичка и приготвяме плънката. В тиган се загрява 30 мл олио, запържва се ситно нарязан лук, добавяме ориза, каймата и разбъркваме за кратко, докато сменят цвета си.
Сипва се червен пипер, сол и подправките. Налива се зеленчуков бульон и оставяме да се поеме от ориза. Сваляме от котлона и прибавяме обезкостени маслини, нарязани на едро.
Върху всяко листо се поставя 1 лъжичка плънка и се навива на сарма. Нареждат се в тенджерка, сипва се останалото олио и наливаме вода малко под сармите.
Добавя се и малко сол, варим на тих огън 40 минути до готовност.
Сервираме с млечен сос и копър.
Вкусно и пролетно!