Gotvach.bg»Рецепти»Основни ястия»Сарми»Сарми с ориз, маслини и стафиди

Сарми с ориз, маслини и стафиди

ЗориЗори
Гуру
1k10k5k7
Сарми с ориз, маслини и стафиди
Снимка: Зори
4 / 9
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
50 мин.
Порции
4
"Страхотни лозови сармички от гръцката кухня!"

Необходими Продукти

  • лозови листа - 20 бр. от буркан
  • розмарин - 1 стрък пресен
  • салвия - няколко пресни листа
  • зехтин - 8 с.л.
  • лук - 1 глава, кромид
  • чушки - 1 бр. червена
  • стафиди - 50 г от бяло грозде
  • зелени маслини - 40 бр. обезкостени
  • ориз - 1 ч.ч.
  • черен пипер
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Лукът се нарязва на ситно и се запържва за няколко минути в предварително загретия зехтин, след което се пуска и изчистената от семената и нарязаната на ситно червена чушка.

След две-три минути се добавя и предварително измитият ориз, разбърква се и когато стане стъклен, се пускат ситно нарязаните стафиди и обезкостените и наситнени зелени маслини.

Разбърква се и се добавят две чаени чаши гореща вода. Когато оризът се сгъсти, се подправя с черен пипер, сол, наситнените зелени подправки (салвия и розмарин).

Във всеки лозов лист се слага по две лъжици от плънката и се навиват стегнати сарми.

Сармичките се нареждат на дъното на тенджера с широко и дебело дъно, затискат се с обърната порцеланова чиния, заливат се с гореща вода и се варят около половин час на тих огън под капак.

Добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка: