Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Перфектна питка

Перфектна питка

ГаляГаля
Новак
331744
23/08/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Не ви трябва да сте майстори, за да приготвите перфектната питка, трябва ви тази рецепта и малко мерак"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр., 1 жълтък за намазване
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 550 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте направо в купата на миксера топлото мляко, захарта и маята и след като се активира след 3 минути, добавете яйцата, олиото, киселото мляко и солта.

Брашното добавяйте поетапно и замесете гладко тесто, което не трябва да лепне по купата. Оставете го да си почине 20 минути.

Тестото се дели на 4 части и се правят топки, всяка от които се точи на кръг и се маже с масло, олио или мас.

Кръговете слагайте един върху друг - последният не се маже. В центъра сложете чаша с желания от вас диаметър, без значение е. Нарежете тестото на 8 горе-долу еднакви части и усучете всеки 2 пъти.

Оставете оформената питка да втасва, докато удвои обема си.

Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете питата, поръсете сусам и я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: