Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Питки»Перфектна питка

Перфектна питка

ГаляГаля
Новак
3317
Перфектна питка
Снимка: Галя
2 / 4
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
40 мин.
Готвене
35 мин.
Общо
75 мин.
Порции
10
"Не ви трябва да сте майстори, за да приготвите перфектната питка, трябва ви тази рецепта и малко мерак"

Необходими Продукти

  • прясно мляко - 200 мл
  • яйца - 2 бр., 1 жълтък за намазване
  • кисело мляко - 2 с.л.
  • олио - 2 с.л.
  • захар - 1 ч.л.
  • сол - 1 ч.л.
  • суха мая - 7 г
  • брашно - 550 г
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разбъркайте направо в купата на миксера топлото мляко, захарта и маята и след като се активира след 3 минути, добавете яйцата, олиото, киселото мляко и солта.

Брашното добавяйте поетапно и замесете гладко тесто, което не трябва да лепне по купата. Оставете го да си почине 20 минути.

Тестото се дели на 4 части и се правят топки, всяка от които се точи на кръг и се маже с масло, олио или мас.

Кръговете слагайте един върху друг - последният не се маже. В центъра сложете чаша с желания от вас диаметър, без значение е. Нарежете тестото на 8 горе-долу еднакви части и усучете всеки 2 пъти.

Оставете оформената питка да втасва, докато удвои обема си.

Разбийте жълтъка с прясното мляко и намажете питата, поръсете сусам и я изпечете в предварително загрята на 180 градуса фурна до хубав златист цвят.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: