Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Студени супи»Гаспачо»Оригинално Гаспачо Андалус

Оригинално Гаспачо Андалус

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Оригинално Гаспачо Андалус
Снимка: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Общо
15 мин.
Порции
4
"Заложете на тази оригинална рецепта, защото е изпитана, проверена и много лесна"

Необходими Продукти

  • домати - 1 кг добре узряли
  • лук - 50 г
  • чесън - 1 - 2 скилидки
  • краставица - 100 г
  • зелена чушка - 1 бр., около 50 г
  • зехтин - 100 мл
  • оцет - 30 мл
  • вода - около150 мл
  • сол - 1 с.л. или на вкус
  • крутони - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Зеленчуците се почистват и нарязват на парченца. Заделя се 1/4 домат и едно парченце от чушката, красавицата и лука.

Останалите се поставят в купата на блендер или кухненски робот. Може да се работи и с мощен пасатор.

Налива се зехтинът, водата, оцетът и се посолява. Всичко се смила до възможно най-фина консистенция за около 3-4 минути.

Ако уредът ви е мощен, гаспачото следва да е напълно готово за консумация, но ако не сте успели да постигнете нежна и фина консистенция, то задължително прецедете, за да се отстранят остатъчни кожички или семчици от доматите.

Оставете в хладилник за 2 часа, за да се охлади добре.

Преди сервиране накълцайте на малки кубчета заделените парченца от зеленчуците. Овкусете ги с малко сол, зехтин и оцет.

Във всяка порция поръсвайте от тях и крутоните или поднесете отделно в купички, за да си слага всеки на масата по колкото желае.

По желание също може да сложите във всяка порция и по две-три кубчета лед. Не прекалявайте с леда, за да не се разводнява супата.

Тази испанска студена супа е идеална за предястие през горещите дни.

Ключово значение за перфектния вкус на гаспачото имат доматите, които трябва да са качествени и месести.

Ако рецептата ти допада, опитай и другите ни вкусни предложения за испанско гаспачо или класическото гаспачо.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
57
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
А аз вместо оцет пасирах зелени джанки. Получи се добре.
18.06.2023 21:51
2
1
Покажи всички подкоментари
Анонимен
Анонимен
Откакто приготвих гаспачо по тази рецепта, стана любимото ни газпачо
25.04.2023 20:35
3
Elena Todorova
Elena Todorova
страхотно испанско гаспачо - прекрасно ястие за лятото, нещо като нашия таратор, но испански :D
28.03.2023 12:48
2