Gotvach.bg»Рецепти»Пица»Тесто»Оригинално италианско тесто за пица

Оригинално италианско тесто за пица

Оригинално италианско тесто за пица
Снимка: Александър Крачунов
1 / 7
22/04/2020
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
60 мин.
Общо
60 мин.
Порции
3
"Хубава пица се прави с оригинално тесто - ето как"

Необходими Продукти

  • брашно - 650 г за Пица тип "0" или "00"
  • вода - 430 мл
  • зехтин - 20 г или Олио
  • сол - 10 г
  • мед - 5 г
  • мая - 2.5 г суха (трябва да е точно толкова)*
* мерки и количества

Начин на приготвяне

1. В купа за месене се сипва водата, добавят се маята* (трябва да е точно това количество - ако сложите повече, ще втаса бързо, а целта е точно обратното) и медът и се разбърква хубаво, оставя се 10 минути, а през това време си пресяваме добре брашното.

2. Към водата се прибавя 430 г брашно, разбърква се добре и се оставя за 1 час, като покриваме купата с кърпа.

3. Плотът се набрашнява и на него се изсипва тестото, върху него се изсипва оставащото брашно, солта и мазнината.

4. Замесва се меко тесто (трябва да се омеси много добре), след това се поставя на набрашнен плот, намазва се с малко мазнина, завива се с прозрачно фолио и кърпа и се оставя за още 1 час.

5. След това тестото за пица се разделя на три части, които се оформят на топки, като се придърпва от горната част с длани и с пръсти се натъпква отдолу, като се затваря много добре и се изкарва въздухът.

Поставят се в набрашнена ниска тава на голямо разстояние едно от друго, поръсват се добре с брашно и отгоре и се завиват с прозрачно фолио, така че фолиото да опира в тях (не трябва да втасват нагоре, а настрани, затова тавата не трябва да е много висока).

6. Оставя се на стайна температура (20 градуса) да втаса бавно 6-8 часа, ако е на по-топло, става по-бързо.

7. Получава се меко оригинално италианско тесто за пица - за оформяне не е нужна точилка, а оформете с ръце.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
54
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Анонимен
Анонимен
Тази рецепта е за любители .
03.02.2024 14:51
Анонимен
Анонимен
Ако прочете някой пицеро наполитано че и мед има в тестото ще се спука от смях.. слага се 3гр мая жива на кило..брашно протеиново.. за предпочитане Caputo 00
700 мл вода и 23гр сол....към края на месенето се добавя 10мл
зехтин .. втасване мин 24 часа..
28.11.2021 21:16
18
3
2
Покажи всички подкоментари
Бойчо Николов
Бойчо Николов
При оформяне на тестото за пица се ползват само ръцете. Точилка не се използва.
16.05.2020 19:58
5
2