Начин на приготвяне
Яйцата се разбиват със захарта, докато побелеят. Прибавя се разбърканото киселото мляко, в което е прибавена содата. След това се слага олиото и накрая пресятото брашно с бакпулвера и ванилиите.
Разбърква се внимателно до хомогенна смес. По желание се разделя на две части, като само в едната се прибавят няколко супени лъжици какао.
Форма за кекс се намазва обилно с маслото и се посипва с кристална захар или предварително приготвен и смлян крокан от орехите.
За него захарта се карамелизира, сипват се орехите, разбърква се и се отстранява от огъня. Изсипва се веднага в намаслена тава. След като изстине се наситнява, смила и използва.
Двете смеси се редуват във формата. Фурната се загрява на 250 градуса, формата се слага и температурата се променя на 200 градуса. Така се пече за около 5-10 минути на горен и долен реотан.
След това се пече само отдолу на 180 градуса за около 20-30 минути, след това на горен и долен реотан още 5-10 минути до суха клечка.
По желание се прави заливка от разтопен шоколад + 1-2 с.л. олио.
Коментари