Начин на приготвяне
Поставете съд с около 1.5 л вода и дафиновия лист на котлона. Щом течността заври, сложете половината сол и картофите - обелени и нарязани на парченца. Варете около 15-20 минути или до пълното им омекване (времето може да варира според това на колко големи парчета сте нарязали картофите).
Отцедете веднага от водата и пасирайте заедно с останалата сол, 30 мл от зехтина, сметаните и черния пипер. Сметаната, която съм посочила, може да бъде готварска или сладкарска - неподсладена, за разбиване. Така ще се придаде невероятна кремообразност на сместта.
Нарежете пипалата на октопода на кръгчета с приблизителна дебелина от 0.5 см. В малък съд загрейте на слаб огън останалия зехтин, сипете лъжиците червен и лют пипер, плюс още малко сол. Веднага отстранете от огъня и бъркайте за няколко секунди.
В чашки разпределете от картофеното нежно кремче, подредете парченца октопод и отгоре залейте с малко от зехтиновата емулсия.
Поръсете с едра люспеста сол и поднесете веднага. Добър апетит!