Начин на приготвяне
Загрейте прясното мляко и накиснете в него маковите семена за поне 1 час.
Разбийте 2-те яйца, които са със стайна температура, заедно със захарта, докато побелеят. Добавете олиото, прясното мляко с мака и пак разбийте.
След това добавете заедно киселото мляко и брашното и хомогенизирайте. Понякога кексовата смес ми се струва по-рядка и си позволявам да добавя още 2-3 с.л. брашно - преценете сами.
Финално объркайте сместа с бакпулвера, щипка сол и ванилията.
Застелете продълговата форма за кекс с хартия за печене и сипете сместа. По-желание сипете в средата по дължина 2-3 с.л. от любимото ви сладко - например от кайсии, което ще се връзва перфектно. В случая аз забравих да сложа, но наистина се получава много приятно.
Изпечете кекса в предварително загряна на 170 градуса /не повече/ фурна до суха клечка.
Дано ви хареса! Вкъщи този маков кекс е любим.
Коментари