Сватбарска курбан чорба (шилешка)

31/08/2018
Зорица
отЗорицаМастър Шеф89024626904
Приготвяне30 мин.
Готвене120 мин.
Общо150 мин.
Порции6
Сготви+1 точки
5 потребителя сготвиха тази рецепта
  • Преглеждания общо4 570
  • Преглеждания за месеца410
  • Преглеждания за седмицата125
  • Рейтинг5 от 5
  • Сготвена5

Необходими Съставки

  • за 6 порции
  • шилешко месо - 600 - 700 г (плешка, врат)
  • сол - 1 с.л.
  • лук - 1 небелена глава кромид
  • олио - 1 к. ч.
  • кромид лук - 2 глави
  • домати - 2 бр.
  • моркови - 1 бр.
  • зелени чушки - 1 бр.
  • червени чушки - 1 бр.
  • картофи - 3 - 4 бр.
  • люти чушки - 2 бр. суха червена
  • черен пипер - 10 - 12 зърна
  • магданоз - 10 стръка
  • джоджен - 15 листа пресен или 2 - 3 ч.л. сух
  • краве масло - по желание
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Месото се измива, нарязва се на едри късове и се поставя заедно с кокалите в голяма тенджера. Посоляват се, слага се небеленият кромид лук и се залива се с 2.5 литра студена вода.

Добавят се зърната черен пипер и солта и се вари до полуготовност, като пяната се отстранява с решетъчна лъжица периодично.

Месото се обезкостява и нарязва на парчета, маха се необелената глава лук, бульонът се прецежда и се връща на огъня.

Почистените две глави лук, чушки, морков и картофи се нарязват на ситно и се слагат в курбана с полуготовото и нарязано на порционни парчета месо. Сипва се олиото и курбана ври още 20 - 30 минути.

След това се добавят стритите люти чушлета и доматите, които предварително са обелени и нарязани на ситни кубчета. Ври още 10 минути.

Преди да свалим курбана от огъня го овкусяваме със сол, черен пипер и го поръсваме със ситно нарязания магданоз и джоджен. По желание може да добавим и масло на вкус.

Добър апетит! подобни рецепти тук

5 1
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Бъди първият, който ще напише коментар