Gotvach.bg»Рецепти»Супи»Чорби и супи»Курбан Чорба»Тракийска курбан чорба

Тракийска курбан чорба

Иван КацаровИван Кацаров
Помощник Готвач
851k274673
Тракийска курбан чорба
Снимка: Иван Кацаров
1 / 5
05/05/2023
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
60 мин.
Общо
90 мин.
Порции
6
"Ето така се прави една от най-вкусните курбан чорби"

Необходими Продукти

  • агнешки комплект - 1 брой или черен дроб или месо и кости (400 г)
  • стар лук - 1 глава
  • пресен лук - 10 стръка
  • масло - 50 гр
  • домати - 250 гр
  • моркови - 1 брой
  • зелена пиперка - 1 брой
  • ориз - 50 г
  • брашно - 1 с.л.
  • джоджен - 1 ч.л. сух
  • девесил - 1 ч.л. сух
  • джоджен - пресен
  • девесил - пресен
  • черен пипер - на вкус
  • сол - на вкус
  • яйца - 1 брой
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Чорбата може да се приготви както със сварени агнешки дреболии (отделили сме малко от тези, които приготвяме за дроб сармата) или само с черния дроб (също сварен) от агнешкия комплект (за дроб сармата ползваме сърцето и белия дроб), или с остатанало печено агнешко месо от агнето, приготвено за Великден/Гергьовден, или в комбинация дреболии с агнешко месо.

На агнешкото печено, което не сме успели да изядем, отделяме месото от костите. Костите слагаме в тенджера с 2 литра вода с добавка на ароматни корени (магданоз, морков, целина, пащърнак – всички тези или каквото имаме), разполовена глава стар лук или праз и черен пипер на зърна. Всичко това се слага на котлона да заври и да се вари поне половин час, за да получим добър бульон.

Ако използваме обезкостено агнешко – нарязваме го на дребни парчета, заливаме със студена вода и добавяме ароматни корени и подправки. Варим и отпенваме. Когато месото е сварено, вадим ароматните корени и месото.

Оставяме бульона да се охлади и след това слагаме в хладилника, за да замръзне животинската мазнина, а след това я премахваме. Тенджерата с бульона връщаме на котлона и добавяме запръжката, зеленчуците за чорбата и месото.

Ето редът на рецептата малко по-подробно:

Ситно нарязаният стар лук се слага да се задуши с маслото, сол и малко вода.

След изпаряването на водата се добавят половината количество домати и те се задушават.

След това се слага брашно и се запържва за минута.

Запръжката се разрежда с бульона от агнешките кости/месо. Изчаква се всичко да заври. Тогава се добавят нарязаните на кубчета моркови, зелени пиперки, пресният лук, ориз и останалите домати.

Подправя се със сух джоджен и/или девесил, черен пипер и сол на вкус.

Когато морковите омекнат и оризът се свари се добавя агнешкото месо (в случай, че ползваме остатък от агнешко печено). Ако курбанът ще се приготвя само с агнешките дреболии, тогава те се слагат малко по-рано.

Когато всичко е готово, в купа се разбиват яйцата и на тънка струйка се добавят към врящата супа, за да се пресече застройката (това не е грешка на кулинара, а целенасочено търсен ефект).

След застройката веднага сваляме тенджерата от котлона и добавяме пресен джоджен и/или девесил.

Чорбата се поднася с пукани люти чушки или стрък пресен чесън и се подправя с оцет или с лъжица кисело мляко.

Тракийската курбан чорба е готова.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
55
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Христо Славейков
Христо Славейков
Страхотен курбан стана!
04.03.2024 23:05