Gotvach.bg»Рецепти»Предястия»Фалафели»Нахутени кюфтенца със специален сос

Нахутени кюфтенца със специален сос

Моника ИвановаМоника Иванова
Готвач
2168735961k1
Нахутени кюфтенца със специален сос
Снимка: Моника Иванова
2 / 7
01/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
15 мин.
Готвене
45 мин.
Общо
60 мин.
Порции
4

Необходими Продукти

  • За кюфтенцата
  • нахут - 400 г от консерва
  • яйца - 1 бр.
  • чесън - 1 скилидка
  • магданоз - 4 - 5 стръка
  • кимион - 1 ч.л.
  • лук - 1/2 глава
  • черен пипер
  • сол
  • сусам
  • зехтин - 1 ч.л.
  • За соса
  • сусамов тахан - 3 с.л.
  • лимони - 1/2
  • мед - 1 ч.л.
  • кимион - щипка
  • чесън - 1 скилидка
  • вода - 2 с.л.
  • сол
* мерки и количества

Начин на приготвяне

С помощта на пасатор смиламе нахута заедно с яйцето. Към тях добавяме счукания на хаванче чесън, наситнения магданоз, кимиона, нарязания на ситно лук и подправките на вкус и разбъркваме добре.

С помощта на лъжица оформяме малки кюфтенца, слагаме ги върху хартия за печене и печем на предварително загрята фурна на 220 градуса за около 30 мин, след което в малък съд смесваме зехтина със 1-2 с.л. сусам и намазваме отгоре, печем за още 10-15 мин.

За соса смесваме тахана със сока от половин лимон, мед, кимион, чесън, водата и сол на вкус. Ако не ви се бърка на ръка, може да използвате пасатор до получаване на гладка смес.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка: