Начин на приготвяне
Натрошете маята във прясното мляко и разбъркайте хубаво, за да се разтвори, заедно с щипка захар. Не е нужно да чакате да шупва.
Прибавете изварата, олиото, ванилията, захарта и щипка сол и разбъркайте много хубаво.
Към тази смес пресейте брашното и замесете тесто, с което работете 10 минути, добавяйки по малко брашно, докато постигнете еластичност и гладкост.
Оставете го да втаса за 1 час в топло помещение, след това премесете отново за 2-3 минути и разделете на 9 равни части.
От тях оформете топчета и ги оставете да починат 15 минути, за да се отпуснат. Добре е да покриете с влажна кърпа, за да не засъхват отгоре, макар тестото да е мазничко.
Сплесквайте всяко топче и в средата поставяйте по 3-4 парченца шоколад, след това затваряйте добре и запечатвайте хубаво.
Така получавате 9 кръгли питки, които подредете на разстояние от 2 см една от друга в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка.
Намажете сладките малки питки с водичка и оставете да втасат отново за 1 час или докато удвоят обема си.
Загрейте фурната до 200 градуса и бухналите питки отново намажете с вода. Направете това със силиконова кухненска четка, без да притискате.
Щом пъхнете във фурната, веднага намалете температурата на 180 градуса и печете около 20-25 минути или до златист загар.
Докато са горещи, намажете обилно с масло.
Изчакайте изварените питки с шоколад да попият маслото и да изстинат почти напълно, преди да ги поднесете.
Да ви е сладко!