Балканска лютеница

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Балканска лютеница2 / 2
03/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
120 мин.
Готвене
120 мин.
Общо
240 мин.
"И ако се чудите къде точно се прави най-вкусната лютеница, нека ви дадем точни координати - на Балканите"

Необходими Продукти

  • домати - около 5 кг червени
  • чушки - 2, 5 - 3 кг пресни
  • целина
  • магданоз
  • чесън - по желание
  • Марината
  • захар - 1 ч.ч.
  • олио - 1/2 ч.ч.
  • вода - 1 ч.ч.
  • оцет - 1 1/2 ч.ч.
  • сол - 2 с.л.
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Доматите се нареждат в тавата на фурната върху хартия за печене. Пекат се в умерена фурна, докато люспата се спука и леко покафенеят, после се обелват и нарязват на парчета.

Чушките се изпичат по същия начин, после се слагат в тенджера с капак да се задушат, по този начин се белят по-лесно. След това се маха люспата и се почистват от семките.

Може и предварително да се изтърбушат и да се отстранят семките и да се изпекат. След това се нарязват на парченца.

Докато се пекат зеленчуците, може да се приготвят бурканчета, които се измиват и подсушават.

В тенджера се приготвя маринатата, като захарта, олиото, водата, оцета и солта се кипват.

Приготвените зеленчуци се добавят и всичко се вари около 10-15 минути.

По желание се подправя с пресни подправки - целина, магданоз и чесън.

След това се насипва в подготвените бурканчета и се стерилизират 10 минути.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка: