Начин на приготвяне
Разтворете маята в 180 мл леко затоплено прясно мляко, заедно с лъжичка захар. Изчакайте да шупне за 7-8 минути.
През това време пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете разтопеното масло, жълтъците, захарта (50 г.) и шупналата мая.
Замесете тесто, с което работете поне 10 минутки, за да стане гладко и еластично. Ръсвайте си малко брашно по плота, за да не ви лепне първоначално. Ако ви се види твърдо тестото не слагайте брашно, а намазнявайте ръцете си с олио докато месите, така то ще се отпусне, а и няма да ви лепне.
Оформете тестото на топка и го оставете да почине, докато приготвите кремчето. За него загрейте млякото и захарта на умерен огън. Разбийте яйцето със брашното и няколко капки от млякото и налейте на тънка струйка към другото мляко на огъня. Намалете температурата и бъркайте докато леко се сгъсти - около 3-4 минути. Не трябва кремчето да става гъсто.
От тестото оформете 8 малки топки. Сплесквайте или разточвайте всяка и намазвайте с по лъжица от крема, без да стигате съвсем до краищата. Върху кремчето поставяйте по едно парченце локум нарязано на парченца. Подгъвайте подобно на плик и запечатайте добре, за да не излиза пълнежът. Така се получават питки с приблизително квадратна или правоъгълна форма.
Подредете на малко разстояние една от друга в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Оставете в топло помещение за 2 часа, покрити с чиста кърпа. Когато бухнат питките може да се слепят една за друга, това не трябва да ви притеснява, освен ако не държите те да са с идеална форма, в такъв случай просто използвайте голяма тава, за да оставяте повече разстояние между тях.
Бухналите питки намажете с разбит белтък и поръсете със кристална захар.
Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или до желания от вас загар.
Да ви е сладко!