Gotvach.bg»Рецепти»Хляб»Малки питки»Малки сладки питки с локум

Малки сладки питки с локум

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Автор
3k36k17k12
Малки сладки питки с локум10 / 10
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
25 мин.
Готвене
30 мин.
Общо
55 мин.
Порции
8
"Казват, че щастието е в малките неща, затова сме приготвили малки сладки питки с локум"

Необходими Продукти

  • брашно - 400 г
  • мая - 20 г жива
  • прясно мляко - 180 мл
  • жълтъци - 3 бр.
  • белтъци - 1 бр.
  • масло - 50 г
  • захар - 50 г + за поръсване
  • локум - 100 г
  • За крем
  • яйца - 1 бр.
  • прясно мляко - 160 мл
  • брашно - 20 г
  • захар - 20 г
  • ванилия - 1 прахче
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Разтворете маята в 180 мл леко затоплено прясно мляко, заедно с лъжичка захар. Изчакайте да шупне за 7-8 минути.

През това време пресейте брашното в купа и направете кладенче, в което сипете разтопеното масло, жълтъците, захарта (50 г.) и шупналата мая.

Замесете тесто, с което работете поне 10 минутки, за да стане гладко и еластично. Ръсвайте си малко брашно по плота, за да не ви лепне първоначално. Ако ви се види твърдо тестото не слагайте брашно, а намазнявайте ръцете си с олио докато месите, така то ще се отпусне, а и няма да ви лепне.

Оформете тестото на топка и го оставете да почине, докато приготвите кремчето. За него загрейте млякото и захарта на умерен огън. Разбийте яйцето със брашното и няколко капки от млякото и налейте на тънка струйка към другото мляко на огъня. Намалете температурата и бъркайте докато леко се сгъсти - около 3-4 минути. Не трябва кремчето да става гъсто.

От тестото оформете 8 малки топки. Сплесквайте или разточвайте всяка и намазвайте с по лъжица от крема, без да стигате съвсем до краищата. Върху кремчето поставяйте по едно парченце локум нарязано на парченца. Подгъвайте подобно на плик и запечатайте добре, за да не излиза пълнежът. Така се получават питки с приблизително квадратна или правоъгълна форма.

Подредете на малко разстояние една от друга в намазнена или покрита с хартия за печене тавичка. Оставете в топло помещение за 2 часа, покрити с чиста кърпа. Когато бухнат питките може да се слепят една за друга, това не трябва да ви притеснява, освен ако не държите те да са с идеална форма, в такъв случай просто използвайте голяма тава, за да оставяте повече разстояние между тях.

Бухналите питки намажете с разбит белтък и поръсете със кристална захар.

Изпечете в загрята на 180 градуса фурна за 30 минути или до желания от вас загар.

Да ви е сладко!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: