Компот от скоруша

ЗорицаЗорица
Гуру
1k8k4k4k6
Компот от скоруша
Снимка: Зорица
1 / 6
05/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне10 мин.
Готвене15 мин.
Общо25 мин.
Порции1
"Само за майстори - изпитана рецепта за компот от скоруша"

Необходими Продукти

  • скоруша - 400 г на буркан
  • захар - 4 с.л. на буркан
  • див лимон - 1 лист на буркан
  • индрише - 1 лист на буркан
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Избират се хубави, зрели, ненатъртени плодове.

Всяко плодче се измива хубаво под течаща студена вода, отстранява му се дръжката.

На дъното на буркан с вместимост 720 мл се слагат предварително измитите листа индрише и див лимон, след което се слагат по четири супени лъжици захар и се пълни малко над половината с плодовете скоруша.

Налива се вода малко под ръба на гърлото на буркана. Бурканът се затваря с предварително изварена винтова капачка.

Прехвърля се в тенджера с постлана на дъното дебела кърпа. Залива се със студена вода, която трябва да покрива 2-3 пръста над капачката.

След като водата заври под ключ, се засичат 15 минути и бурканът се изважда с щипка от врящата вода.

Обръща се с капачката надолу.

След като изстине, се прибира на тъмно и хладно място.

Така приготвени компот от скоруша е много полезен. Зимата може да се пие като сироп против кашлица, при простуда и хрема.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5 4
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка: