Начин на приготвяне
Оризът се накисва в гореща вода, докато се подготвят другите продукти. Чушките се изчистват от дръжките. Лукът и морковът също и се нарязват на ситно.
Пилешкото филе се накълцва на много ситно със сатър. Може да се смели и в блендер, но първо се нарязва на парченца. В тенджера с незалепващо покритие се загрява олио и се пържат лукът и морковът с щипка сол.
Прибавя се накълцаното месо, разбърква се докато побелее, после се прибавя изцеденият от водата ориз. Прибавя се червеният пипер, после 1 обелен и нарязан домат и издълбаното от другите два, те остават за пълнене.
Налива се около 1 чаша вода, подправя се с универсалната подправка или сол, щом поеме водата се отстранява от котлона. Чушките и двата домата се пълнят с плънката и се подпреждат в тава.
Налива се вода /до 2/3 от тавата/, която е предварително овкусена с универсална подправка. Полива се с малко олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, за 45-50 минути.
После се приготвя сосът, като яйцата, млякото, брашното и щипка сол на вкус се разбиват добре, слагат се в тенджера с незалепващо покритие.
Разбърква се непрекъснато с дървена лъжица и се налива от соса на чушките, ако е малко се прибавя вода. Вари се около 2-3 минути, после се овкусява с 1-2 с.л. пресен лимонов сок, разбърква се.
Чушките се заливат със соса, поръсват се с прясно смлян черен пипер и пресен наситнен магданоз. Сервират се топли.