Gotvach.bg»Рецепти»Основни Ястия»Пълнени Чушки»Печени пълнени чушки с млечен сос

Печени пълнени чушки с млечен сос

Яница НиколоваЯница Николова
Мастър Шеф
5393k9423k6
Печени пълнени чушки с млечен сос3 / 3
05/09/2018
Любими
Сготви
Добави
Докладвай
Приготвяне
30 мин.
Готвене
50 мин.
Общо
80 мин.
Порции
7

Необходими Продукти

  • чушки - около 12 - 15 бр., пресни /червени, зелени/
  • лук - 1 гл.
  • моркови - 1 бр.
  • домати - 2 - 3 бр.
  • универсална подправка - на вкус
  • магданоз - пресен, за поръсване
  • черен пипер - смлян
  • пилешко филе - около 400 - 500 г
  • ориз - 2/3 ч.ч.
  • олио
  • червен пипер - 1 с.л.
  • За млечния сос
  • кисело мляко - 250 - 300 г
  • брашно - 2 с.л.
  • яйца - 2 бр.
  • лимонов сок - 1 - 2 с.л., пресен
* мерки и количества

Начин на приготвяне

Оризът се накисва в гореща вода, докато се подготвят другите продукти. Чушките се изчистват от дръжките. Лукът и морковът също и се нарязват на ситно.

Пилешкото филе се накълцва на много ситно със сатър. Може да се смели и в блендер, но първо се нарязва на парченца. В тенджера с незалепващо покритие се загрява олио и се пържат лукът и морковът с щипка сол.

Прибавя се накълцаното месо, разбърква се докато побелее, после се прибавя изцеденият от водата ориз. Прибавя се червеният пипер, после 1 обелен и нарязан домат и издълбаното от другите два, те остават за пълнене.

Налива се около 1 чаша вода, подправя се с универсалната подправка или сол, щом поеме водата се отстранява от котлона. Чушките и двата домата се пълнят с плънката и се подпреждат в тава.

Налива се вода /до 2/3 от тавата/, която е предварително овкусена с универсална подправка. Полива се с малко олио и се пече в загрята на 180 градуса фурна, за 45-50 минути.

После се приготвя сосът, като яйцата, млякото, брашното и щипка сол на вкус се разбиват добре, слагат се в тенджера с незалепващо покритие.

Разбърква се непрекъснато с дървена лъжица и се налива от соса на чушките, ако е малко се прибавя вода. Вари се около 2-3 минути, после се овкусява с 1-2 с.л. пресен лимонов сок, разбърква се.

Чушките се заливат със соса, поръсват се с прясно смлян черен пипер и пресен наситнен магданоз. Сервират се топли.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
53
40
30
20
10
Дай твоята оценка: